fbpx

VANILLE IJS:
ONZE KLASSIEKER!

Honing ijs!

Hoe wordt homing gemaakt? Deze vraag stelden we ons toen Maarten (eigenaar en chef van Het Geheim van Bergen) naar ons toe was gekomen met de vraag of we van zijn honing ijsjes konden maken. Al snel kwamen we op de bloemetjes en de bijtjes maar toch wisten we niet helemaal hoe dat zat met die koninginnen en dat zoete goud. Dus aan de slag, Kiona bezocht Boerderij Hamel om er zo achter te komen hoe dit in z’n werk gaat. 


Beestenboel
Zodra ik het erf opdraai komt er een lief klein hondje mij begroeten. En daar blijft het niet bij, wat een beestenboel, in de wei staan lieve bokjes die dolgraag worden geknuffeld. Ik word hartelijk ontvangen door Maarten die mij even de rest van de boerderij laat zien. Al snel komen bij de trots van de boerderij, de varkens. En man wat dragen die beesten die titel met verve, het zijn echt varkens. Scheten, knorren, modder het kan niet op. Ze liggen in de modder te luieren en sommige tillen nog net hun kop op als ik de stal in kom. Wat een leven, lekker buiten en binnen liggen en doen wat je wil. Lekker vies worden en zo blijkt, heel veel graven. Ze ploegen hele stukken om alsof hun leven er van af hangt. De varkens hebben hier een goed en leuk leven. 

Bijenmode 
Maar ondanks dat ik geniet van al dat beestelijk schoon wil ik vooral naar de bijen. We maken nu een aantal weken ijs van honing die op deze boerderij zelf wordt gemaakt en ik ben nieuwsgierig hoe dat in z’n werk gaat. Allereerst trek in een pak aan. Een echt bijen imker pak, waar je van je kruin tot je kleine teen ingepakt zit. Eerst dacht ik is het niet een beetje overdreven maar al snel vertelt Maarten hoe een volk best heel vriendelijk kan zijn maar aan de andere kant ook vrij vijandig kan zijn en je dan beetje gaat aanvallen. Super, doe mij die gekke hoedmaar! Ik ben er klaar voor. 

We gaan als twee oempa loempa’s naar de Houten kasten die in het veld staan. Hier wonen die volkeren met bijen die zorgen voor al die honing. Hun werkveld is wel 6 kilometer rondom de boerderij en ze komen inderdaad in en uit vliegen. Bij het openmaken van de kasten zien we meteen hoeveel van die gasten daar wel niet in wonen! Wat een bergen met bijen zeg! En wat een ijverig volk, ze maken op deze manier liters honing en ondertussen vermenigvuldigen ze zichzelf ook nog razendsnel. Dus op een gegeven moment wordt het zelfs een beetje te druk en kan je een volk opdelen en nog een kast ernaast zetten. Zo staan er dus al een viertal kasten!

Coole Chick!
Ik wil graag de koningin zien! Ik vind het toch wel heel cool dat er 1 chick aan het hoofd staat van deze hele bijen organisatie. Ik had ergens gelezen dat deze blauw was, maar Maarten schiet in de lach, niet blauw, maar ze ziet er wel een beetje anders uit. We gaan tussen de duizenden bijen op zoek maar na een tijdje zoeken spotten we deze bazige dame! Dik en groot en een iets ander lijfje, dit is ze! You go Girl!

We gaan de bijen weer met rust laten, we hebben ze genoeg gestoord ze moeten weer aan de slag. Maarten pakt voor mij een mega emmer met 20 liter honing, of we daar weer ijs van kunnen maken voor bij het speciale dessert! Ik rij fluitend terug naar ons ijsfabriekje met de honing naast me, tijd om dit met zorg vervaardigd goedje om te toveren tot ijskoud ijs!